Luftige påstander i BT

I et leserinnlegg i dag (søndag 26.02.17) påstår signaturen hltofte bl.a.: «Bergenserne vil ha bedre kollektivtilbud for bergensere flest. Og da er et busstilbud mye, mye rimeligere og mye hurtigere å få igangsatt.
Dette er noe man har innsett i både USA og i Storbritannia.
Her er flere trikkeprosjekter LRT stoppet til fordel for BRT, Busway. En BRT er også langt mer miljøvennlig enn hva en rådyr skinnegående trikk er.»

Dette er en mer enn rimelig luftig påstand. Det er i senere år blitt bygget en rekke nye sporveier (LRT-systemer) i Storbritannia, bl.a. i London/Croydon og i Sheffield der dette bildet er tatt:

Sheffield Supertram

I både London og Sheffield foreligger det konkrete utvidelsesplaner, og i flere andre britiske byer planlegges det anleggelse av nye sporveier eller utvidelser av eksisterende.

I Frankrike har man forsøkt ulike løsninger for «BRT». Flere steder er disse etter kort tid blitt erstattet av sporvei/bybane. Dette er en generell trend også i flere andre europeiske land, bl.a. i Spania der en rekke sporveissystemer er blitt opprettet(gjenopprettet i løpet av de siste 10-15 årene, Italia der bl.a. Firenze har fått igjen trikken, og Sverige der bl.a. Stockholm har fått igjen trikken. Selv land som Tyrkia og Israel har satset på nyanlegg av sporvei de siste årene. Hele veien er tankegangen at et sporveissystem er mer miljøvennlig, mer stabilt og mer forutsigbart enn et bussystem, samt med lavere vedlikeholdskostnader. All erfaring tilsier dessuten at et skinnegående system tiltrekker langt flere reisende enn noe hittil forsøkt bussystem.

Når det gjelder USA, har jeg dessverre ingen oppdatert oversikt, men også der snudde trenden på 1990-tallet, og det er åpnet flere nye systemer, med bl.a. rullende materiell fra Siemens. Andre kan sikkert supplere med detaljer.

Jeg må innrømme at bybanedebatten i Bergen er til å bli matt av, og noen ganger når den høyder som gjør meg nesten flau over å være bergenser – om enn for lengst utflyttet sådan. Kanskje det er på tide å legge bort fordommene fra midten av forrige århundre og bli med Bybanen inn i det 21.?

Dette innlegget ble publisert i 02. BS TRIKK, 10. TRIKK UTLAND. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar